woensdag 21 juli 2010

Vervolg eenvoudige goede oefeningen voor in de basisschool.

5. Kleuren: brengt concentratie en verlaagd reactief gedrag.
Kleur een mandala van buiten naar binnen. Dit brengt het kind (ook volwassenen) van buiten naar binnen. Brengt rust.En als er veel emotie zit krijgt het zo even aandacht.
Een mooi vervolg is een mandala inkleuren met 1 kleur in donkere en lichtere tinten (1 potlood of 3 in dezelfde kleur). Wat doet die ene kleur jou?

6. Ademhaling van Arjuna: opent de borst en maakt alert. Kan het beste staand uitgevoerd worden. De handen kruisen voor de buik, op de inademing gaan de armen en handen voor de borst langs omhoog richting plafond. Op de uitademing gaan handen en armen uit elkaar en zijwaarts naar beneden.

7. de Krokodil: brengt emotie tot bedaren.
Plat op de buik, benen wijd gespreid, voorhoofd rust op de armen, zodat de neus niet op de grond drukt. Laat de buik wegzakken in de grond.
Vooral voor kinderen die moeite hebben met hun emoties is deze houding heel prettig. Laat ze even in de krokodil liggen, daarna kan er weer gepraat worden. Zittend en staand zakt emotie niet zo makkelijk weg en met die spanning is het veel moeizamer voor het kind. (En ook voor de docent)
Deze houding is voor iedereen goed. Werkt ook heel goed in bed voor het inslapen. Laat uit je hoofd alle gedachten de grond in stromen. Laat alle emoties via je buik wegzinken.


Geniet van de leegte.

1 opmerking:

  1. Hi Elna,
    Leuke oefeningen! Ik ga je blog volgen, ben erg benieuwd naar meer verhalen en stukjes van je. Ik ben zelf ook kinderyoga-docent en kwam toevallig op je blog terecht. Bij de oefening van de krokodil, laat ik de kinderen ook altijd naar de rug te ademen. Even mijn hand op de holling in de onderrug leggen en ze voelen waar ze naar toe moeten ademen. Geeft veel rust en een buikademhaling gaat dan vanzelf is mijn ervaring.
    een hartelijke groet,
    Marien van Os (Yokidoki)

    BeantwoordenVerwijderen